oldaltérkép (sitemap)

Mi is az a kapillárisan felszálló nedvesség?

A penészes és vizes falak kialakulásának oka sok esetben az építőanyag kapilláris rendszerében felszálló nedvesség, mely hasonlóan működik, mint a mécsesben a kanóc.

Kapillárisan felszálló nedvesség téglafalazatban A vizes falfelület leválik a festékréteg A penészes, dohos falak az egészségre káros hatásúak Lezárt szerkezetekben a kapillárisan felszálló nedvesség magassabra hatol

A Dryzone vízszigetelő krém meggátolja a talajnedvesség kapilláris úton történő felszívódását a szerkezetbe, azáltal hogy hatékony utólagos vízszigetelést biztosít a falazatnak.

Milyen magasra szívódik fel a nedvesség?

A nedvesség kapilláris úton történő felszívódásának magassága több tényezőtől függ, mint pl. a pórusok mérete, a vakolat, tapéta, festék típusa vagy a talajnedvesség mértéke. A vizes falakban a felszálló nedvesség ritkán hatol 150 cm magasság fölé. Különleges esetekben (pl. vízhatlan lemezzel burkolt fal esetén) a nedvesség akár 2 m magasra is felszívódhat.

Miről ismerhető fel a felszálló nedvességtől vizes fal?

A Dryzone vízszigetelő krémet a kapillárisokban felszálló nedvesség ellen tervezték, ezért fontos, hogy az utólagos vízszigetelési munkálatok megkezdése előtt megbizonyosodjon arról, hogy valóban a kapillárisan felszálló nedvesség az okozója a penészes és vizes falaknak. Az épületeket érő egyéb károsító hatásokat (pl. kondenzáció, csapóeső, talajvíz) más módon kell kezelni.

A vizes falak diagnosztizálását legjobb, ha szakértőre bízzuk. Az alábbiakban foglaljuk össze a kapillárisan felszálló nedvesség tipikus jeleit:

  • A talajjal érintkező falaknál a kapillárisan felszálló nedvesség jelei (vizes fal, penész megjelenése, „salétromosodás”) akár 1,5 m magasságig jelentkezhetnek
  • Nedvesség megjelenése és táskásodás a falfelületen
  • Só kirakódása a falfelszínen

További megelőző és utólagos vízszigetelési technológiákért, és ingyenes szaktanácsadásért forduljon hozzánk bizalommal. (http://www.bitimpex.hu)

További információt találhat a felszálló nedvességről „A felszálló nedvesség és szakszerű kezelése” című publikációnkból, melyet ingyenesen letölthet a Hasznos tudnivalók a felszálló nedvességről címen.http://www.nedvesfal-szigeteles.hu