oldaltérkép (sitemap)

A Dryzone felszálló nedvesség elleni vízszigetelő krém kifejlesztésének története

Dryzone utólagos vízszigetelő krém és kinyomó pisztoly

A Dryzone krémszerű injektáló anyag a kapillárisan felszálló nedvesség ellen, melyet a téglák közötti habarcsfugába fúrt lyukakba kell injektálni. A Dryzone utólagos szigetelő krém diffúziós képessége folytán beivódik a körülötte lévő habarcsba, illetve téglába és a kapillárisok felületének hidrofóbizálása révén folyamatos szigetelő réteget képez a felszálló nedvesség ellen.


A Safeguard technológusai felismerték, hogy a krém formula számos problémára megoldást nyújtana, melyek a hagyományos alacsony nyomású injektálásoknál gondot okozhatnak. Olyan anyagra volt szükség, melyet nem nyomás alatt kell injektálni és pontosan kalkulálható a szigetelőanyag szükséges mennyisége. A megfelelő falszigetelés kifejlesztéséhez azonban számos tervezési kihívással kellett szembenéznie a fejlesztő csapatnak.

Milyen legyen az új szigetelő anyag, mely forradalmasítja az utólagos vízszigetelést?

  Dryzone injektálásához kinyomó pisztoly
 • Legyen vízbázisú, alacsony toxicitású injektáló anyag
 • Stabil összetételű szigetelő krém
 • Legyen hasonló vagy jobb hatásfokú utólagos szigetelés, mint a nyomás alatti injektálásnál alkalmazott anyagok
 • Ne hagyjon foltot a nedves falak felszínén
 • Legyen gyorsan és könnyen alkalmazható
 • Szagtalan
 • Legyen sokféle falazatban alkalmazható hatásos szigetelés
 • Legyen jó ár/érték arányú, kiváló minőségű utólagos szigetelés

A Dryzone vízszigetelő krém kifejlesztése során több mint 100 különféle összetételt vizsgáltunk meg „tégla-burger” teszt segítségével.

A tégla-burger teszttel lemérhető a szigetelőanyag vízszigetelő hatása

A „tégla-burger” teszt nem más, mint két tégladarab, melyet speciális (mesterségesen öregített) habarccsal rögzítettek egymáshoz. Az egyes kísérleti szigetelőanyagokat a habarcsrétegbe képzett furatokba injektálták, majd a mintákat vízzel töltött tálcába fektették.

Az utólagos vízszigetelés hatékonyságát ezeken a próbatesteken vizsgálták

A kapillárisan felszálló nedvesség élethű szimulációja érdekében a próbatesteket a 25 mm magasságban vízzel feltöltött tálcákba helyezték. Három hét elteltével a próbatestek közül kettőt Dryzone vízszigetelő krémmel injektáltak, kettőt hagyományos alacsony nyomású injektálással szigeteltek és kettőt kezeletlenül hagytak. A kezelés után újabb 3 hétig tartották nedvesen a próbatesteket, majd kilenc hónapot adtak a kiszáradásra. A száradási periódus leteltével ismét elárasztották vízzel a próbatesteket és megmérték a nedvességfelvételt. Minél kisebb egy próbatest nedvességfelvétele, annál magasabb az utólagos vízszigetelés hatékonysága a kapillárisan felszálló nedvesség ellen.

A vízszigetetelt és szigeteletlen próbatestek vízfelvételi diagrammja

Ahogy az a fenti grafikonon is látható a Dryzone vízszigetelő krém teljesítette a tervezésekor megfogalmazott egyik fő elvárást, hogy hatásosabb a hagyományos injektáláshoz használt szigetelőanyagoknál. Sőt, a Dryzone szigetelő krém végső formulája az összes tervezéskor megfogalmazott elvárást teljesítette.

Sőt, a Dryzone végső összetételének hatékonysága megegyezik, vagy túlteljesíti az összes tervezéskor megfogalmazott elvárást.

 1. A Dryzone vízszigetelő krém nagy hatékonyságú összetételében világszerte megbíznak a szigetelő szakemberek: Ez idáig több mint 1 millió eladott Dryzone szigetelő krém, ami elég majdnem 200 km 40 cm vastag vizes fal szigeteléséhez.

Bizonyított minőségű utólagos szigetelés

BBA tanúsítvány

A Dryzone vízszigetelő krém BBA tanúsítványa

A Dryzone vízszigetelő krém hatékonyságát igazolja, hogy a krém állagú utólagos vízszigetelések közül elsőként 2002 májusában megszerezte a BBA tanúsítványt. Azóta német és magyar független minőségbiztosító szervezet is igazolta a Dryzone szigetelő krém hatékonyságát. Az első utólagos szigetelőkrém, melynél bizonyított, hogy 95%-os relatív nedvességtartalom mellett is megfelelő védelmet nyújt a kapillárisan felszálló nedvesség ellen.

A Safeguard teljes nedvesség elleni szigetelések rendszerének tanúsításából a Dryzone a 19-20. oldalon található (detailed sheet 5). A BBA tanúsítvány részletes elolvasásához látogassa meg a BBA weboldalát: http://www.bbacerts.co.uk.

Letöltés


Összehasonlítás a konkurens vízszigetelési technológiákkal

A Dryzone vízszigetelő krém sikere elkerülhetetlenné tette a látszólag hasonló utólagos vízszigetelések tömeges megjelenését a piacon. Mivel a Dryzone szigetelőpasztát szabadalom védi, így egy gyártó sem használhatja fel az egyedülálló szigetelési tulajdonságokat biztosító formulát.

Dryzone vízszigetelő krém - Hatékony utólagos szigetelés

Mind a saját, mind pedig a független szervezetek által végzett kísérletek bizonyítják, hogy a Dryzone szigetelőkrém sokkal hatékonyabban alkalmazható a kapillárisan felszálló nedvességgel szemben, mint a látszólag hasonló utólagos falszigeteléshez használatos termékek. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a szigetelőkrém aktív hatóanyagtartalma több mint 60 %.

A különbség még szembetűnőbb, ha az egy egységre eső hatóanyagtartalmat vizsgáljuk:

Az utólagos vegyi szigetelések hatásosságának összehasonlítása

Mint ahogy az a grafikonon is látható, a Dryzone szigetelő krém aktív hatóanyagszintje megegyezik a hagyományos alacsony nyomású injektálásnál alkalmazott szigetelőanyagokéval és jelentősen meghaladja a látszólag hasonló, ám valójában csak 10 % hatóanyag tartalmú krémekét.

A Dryzone szigetelőpaszta egyedülálló összetétele miatt jobban beivódik a falszerkezetbe, így biztosítva a felszálló nedvesség elleni tökéletes szigetelést. A Dryzone és a hozzá hasonló utólagos szigeteléshez alkalmazott termékek terjedési tulajdonságai eltérőek. Ahogy az a képen is látható, a különböző szigetelőanyagok terjedési tulajdonságai jelentősen eltérhetnek.

A vízlepergető hatás szemléltetése tégla próbatesteken

A fenti képen látható próbatesteket 2-2 ml szigetelőanyaggal kezelték, majd négy hétig állni hagyták. A négy hét elteltével vizet csepegtettek a felületre. A Dryzone vízszigetelő krémmel kezelt felület teljes egészében víztaszítóvá vált, míg más anyagoknál csupán néhány centiméter a tényleges terjedési zóna.

Az utólagos vízszigeteléssel foglalkozó vállalkozások hírneve nagyban függ az általuk használt szigetelőanyagok minőségétől. Egy sokkal hatásosabb anyagot használva – mint amilyen a Dryzone szigetelőkrém is – e cégeknek sokkal könnyebb fenntartani jó hírnevüket, miközben csökkentik költségeiket a reklamációk elkerülése révén is.